Kandidaten

 • #1 Tjisse Stelpstra
  (57), Beilen

  Op dit moment ben ik gedeputeerde voor de ChristenUnie in Drenthe. Daarvoor heb ik een paar jaar als bestuurder in het voortgezet onderwijs gewerkt. Het langst heb ik bij de overheid (gemeenten en provincies) gewerkt, het laatst als gemeentesecretaris. Aan hobby’s kom ik helaas weinig toe omdat je als gedeputeerde lange dagen maakt, vaak zes dagen per week. Toch probeer ik naast de vele stukken die ik moet lezen, nog tijd te vinden voor een boek.
  Politiek is er vanaf thuis met de paplepel ingegoten. Ik kan me een leven zonder bijna niet voorstellen. Naast allerlei bestuursfuncties binnen de partij ben ik ook statenlid geweest in Noord-Holland en later in Drenthe.
  Dat ik nu gedeputeerde mag zijn is een geweldig cadeau! Ik wil me er dan ook graag voor inzetten dat we zo sterk in de staten terugkomen dat we weer in het college mee kunnen doen. 

  TwitterFacebook
 • #2 Bernadette van den Berg-Slagter
  (36), Assen

  Ik werk als landelijk coördinator voor de Bestuurdersvereniging van de ChristenUnie in Amersfoort. Dat is de club waar alle ChristenUnie-politici lid van zijn. Een heel afwisselende baan, waarin ik onder andere advies geef aan andere ChristenUnie-politici.
  Al vanaf mijn 16e ben ik betrokken bij de politiek en sinds die tijd heb ik de smaak te pakken: ik vind het belangrijk om mijn steentje bij te dragen aan de samenleving door actief te zijn in de politiek. In de afgelopen Statenperiode heb ik als Statenlid en later als fractievoorzitter onder andere veiligheid op de agenda van de Staten gezet. Ook heb ik me ingezet voor een eerlijke schaderegeling voor de schade bij de gasopslag bij Norg/Langelo.
  Als ik onrecht tegenkom, dan wil ik daar iets in doen. Ik wil daarom graag nog een periode de Staten in, om daar een stem te geven aan mijn geloof en me in te zetten voor een waardevol Drenthe.

  Instagram

  TwitterFacebook
 • #3 Roy Pruisscher
  (27), Emmen

  Als jurist en bestuurskundige kan ik snel moeilijke dossiers en onderwerpen tot mij nemen. Zoals bij het omgevingsbeleid, waar ik mij als Statenlid heb ingezet voor het naleven van klimaatafspraken, terwijl we oog houden voor onze inwoners. Of zoals bij ingewikkelde processen rond de N34, waarbij ik gewezen heb op het belang van nieuw spoor tussen Emmen en Groningen. Ik blijf mij inzetten voor de realisatie van deze spoorlijn en een beter OV-netwerk.
  Als koorzanger en organist ben ik dagelijks bezig met muziek. Daarbij ben ik altijd op zoek naar schoonheid, in welke kunstvorm dan ook. Ik wil mij ervoor inzetten dat kunst en cultuur voor iedereen – jong én oud – toegankelijk is. Dat er creatieve broedplekken zijn waar mensen hun talent kunnen ontwikkelen.

  Instagram

  Twitter
 • #4 Harm Henk Veldsema
  (51), Weerdinge

  Samen met mijn vrouw woon ik in het mooie Weerdinge in “de Peperhof”. Thuis bieden we mensen met een beperking ruimte om vakantie te vieren. Het is een plezier om hun levenskunst van zo dichtbij te mogen meemaken!
  Als procestechnoloog werk ik bij Teijin Aramid op het chemiecluster in Emmen, onder andere om  energieprojecten te begeleiden.
  Ik heb me de afgelopen 4 jaar ondermeer ingezet voor ziekenhuizen, de agrarische sector en voor samenwerking met de Duitsland. Daar wil ik mee doorgaan en, natuurlijk, me inzetten bij de uitdagingen die de Energietransitie ons geeft.

  Facebook
 • #5 Gert Stam
  (52), Meppel

  Van jongs af aan heb ik al belangstelling gehad voor de politiek. Vanaf mijn 16e ben ik actief in de GPJC, het GPV en de ChristenUnie. Sinds 1988 werk ik bij een gemeente in de Ruimtelijke Ordening. In 2006 ben ik raadslid geworden voor de ChristenUnie in Meppel. Van 2014 tot 2018 was ik wethouder in Meppel. Meppel is actief in de regio Zwolle. Ik heb gemerkt dat de gemeente, de regio en de provincie elkaar kunnen versterken. Mijn ervaring en netwerk hierin breng ik mee naar de fractie van de ChristenUnie Drenthe. Daarom heb ik me kandidaat gesteld als lid van Provinciale Staten van Drenthe. 

  Instagram

  Twitter
 • #6 Tineke Folkers-Klaassen
  (34), Dwingeloo

  Ik kom uit een ondernemersgezin en ben met veel plezier opgegroeid op Camping Meistershof (Dwingeloo). Mijn opleidingen heb ik in Groningen gevolgd aan de Hanzehogeschool (Sociaal Juridische dienstverlening) en de Universiteit (sociaal recht). Een aantal jaar ben ik als juridisch adviseur werkzaam geweest, met name op het gebied van re-integratie en arbeidsrecht. 
  Naast mijn werk zet ik mij op verschillende manieren in voor onze kerkelijke gemeente in Assen en ben ik medeorganisator van de VakantieBijbelClub in Dwingeloo. 
  Als medewerker van de Statenfractie zit ik dicht op de politiek, maar heb nog weinig ervaring met het zichtbare politieke werk. Daardoor hoop ik vooral een verfrissende bijdrage te kunnen leveren.

  Facebook
 • #7 Henk Post
  (57), Brunsting, Beilen

  Als ingenieur in land- en watermanagement heb ik gewerkt voor het Rijk, de provincies en de waterschappen. Maar er is meer dan werken voor jezelf. Zo ben ik voorzitter van PCO Accrete geweest, ben ik gecommitteerde van een hogeschool, en lid van de bondsraad van de Consumentenbond. 
  Met deze inhoudelijke kennis en achtergrond kan ik op een frisse en vernieuwende manier kijken naar de politiek. Ik wil mij inzetten voor de transitie naar een duurzame samenleving. Dat gaat niet alleen over energie, maar ook over de manier waarop we samenleven. Zo wil ik mijn deel bijdragen aan RENTMEESTERSCHAP (mét hoofdletters).

  TwitterFacebook
 • #8 Sjaak van Essen
  (49), Eleveld

  Samen met mijn vrouw en zoon heb ik een melkveebedrijf. Ook vervul ik in de zuivelbranche een paar bestuurlijke functies en ben ik lid van de kerkenraad. Tijdens het wandelen in de vakanties kan ik ontzettend genieten van de natuur.
  Hoewel ik sinds de oprichting lid ben van de ChristenUnie en in het verleden bestuurlijk actief ben geweest, kan ik met een frisse blik naar de provinciale politiek kijken. Ik wil mij inzetten voor een volhoudbare landbouw, die tegelijk economisch rendabel is. 

  Facebook

9. Cor Zwaans, Gasseltenijveenschemond 
10. Henny van den Born, Paterswolde
11. Erik Braam, Nieuw Buinen 
12. Alwina van der Mark-Leijssenaar, Assen 
13. Jaap Wiechers, Zuidwolde 
14. Eddy Veltkamp, 2e Exloërmond
15. Rien Jongman, Assen
16. Andries van den Berg, Westerbork
17. Joke Korsaan-Timmerman, Roden
18. Henk Heideveld, Beilen
19. Jan Haveman, Emmen
20. Menne Kamminga, Leutingewolde
21. Romeo Charmes, Assen
22. Ageet van Dijken-te Velde, Beilen
23. Henk Huttinga, Emmen
24. Betty Poutsma-Jansen, Hoogeveen
25. Karel Groen, Roden
26. Catrien Venema-van de Heide, Beilen