Carla Dik-Faber bezoekt Drenthe digitaal

werkbezoek Langelo.jpg
MJJ-20220128-ChristenUnie-20 !!!.jpg
Door Bernadette van den Berg op 14 december 2020 om 15:56

Carla Dik-Faber bezoekt Drenthe digitaal

Op maandag 14 december bezocht Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber Drenthe digitaal. Ze ging online in gesprek met bestuurders en inwoners uit het gebied van de gasopslag bij Langelo. Het was een goede bespreking waarbij de inwoners vertelden over schades aan huizen en de afhandeling daarvan door verschillende instanties. Ook raadsleden van de ChristenUnie-fracties Noordenveld en Tynaarlo en de burgemeester Klaas Smid van Noordenveld waren bij dit online werkbezoek aanwezig.  

Het bezoek was voor het Kamerlid aanleiding om Kamervragen te stellen.

Bij inwoners in Noord-Drenthe ontstaan door verschillende oorzaken schades aan woningen. Er kan sprake zijn van bevingsschade in verband met gaswinning, of bewegingsschade in verband met de gasopslag. En tenslotte speelt ook verzakking als gevolg van verdroging een rol. Afhankelijk van welke partij aansprakelijk is, worden inwoners verschillend gecompenseerd. De afdoening van bewegingsschade is zelfs tijdelijk opgeschort nu de TU Delft en TNO een onderzoek uitvoeren naar de verschillende beoordelingen die gedupeerden ontvangen van verschillende beoordelaars voor gelijksoortige schades. Dit zorgt voor veel onrust in het gebied. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat inwoners weten waar ze terecht kunnen met schademeldingen.  

 Het werkbezoek zou al eerder hebben plaatsgevonden op locatie, maar moest in april worden afgezegd vanwege de uitbraak van Corona. Op deze manier was het toch mogelijk dat de Tweede Kamerfractie door de inwoners en bestuurders werd bijgepraat.