Economie
Een bloeiende economie in Noord-Nederland is goed voor de werkgelegenheid, het vestigingsklimaat en de leefbaarheid van Drenthe. Volgens de ChristenUnie gaat het daarbij niet alleen om geld en groei, maar moet de economie ook bijdragen aan het welzijn van onze inwoners. Een economisch beleid dat streeft naar maximale bloei, in plaats van groei. Dat noemen we brede welvaart.
Innovatie is noodzakelijk voor een bloeiende economie. Als ChristenUnie vinden we dat de provincie innovatie moet stimuleren die bijdraagt aan het oplossen van de uitdagingen in Drenthe. Daarbij willen we met name aandacht voor innovatief MKB.
Kern van het provinciaal beleid moet zijn om te veranderen naar een circulaire economie. Steeds weer nieuwe materialen gebruiken en als afval afdanken is niet houdbaar. We moeten producten en grondstoffen zoveel mogelijk hergebruiken. Afval bestaat dan niet meer, alles wordt een nieuwe grondstof.
Een economie is volgens de ChristenUnie pas gezond als iedereen de kans krijgt zijn talenten te ontplooien, als werk en vrije tijd in balans zijn, als groei groen is en grenzen kent. Daarom hechten we in Drenthe, als provincie van rust en ruimte, aan de zondagsrust. Een collectief rustmoment is goed om onze drang naar consumptie te doorbreken. We hoeven niet steeds meer te kopen, maar mogen genoegen nemen met genoeg.
- De provincie stimuleert sociaal, maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen, zodat bedrijven kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen en de bloei van de samenleving.
- Stimuleringsregelingen moeten laagdrempelig toegankelijk zijn voor het MKB, dat wil zeggen met eenvoudige regels en rapportages.
- De provincie moet terughoudend zijn met deelnemingen in bedrijven en waken voor verschillende rollen (bijvoorbeeld het financieel belang als aandeelhouder tegenover het afgeven van (natuur)vergunningen).