Onderwijs
Scholing en werk bieden mensen kansen om hun talenten te ontplooien. De provincie stimuleert het bedrijfsleven om samen met het (beroeps)onderwijs te zorgen voor een goede aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt.
Er is een steeds groter tekort aan goed opgeleide vakmensen. Jongeren met ‘gouden handen’ zoals bouwvakkers, technici, plaatbewerkers en procesoperators. Voor hen is meer ruimte nodig voor praktische vakken en maatwerk in het basis- en voortgezet onderwijs. Ook blijven initiatieven om jongeren enthousiast te maken voor techniek hard nodig.
Voor Drenthe is het ook belangrijk dat inwoners zich kunnen ontwikkelen bij hogescholen en universiteiten. De provincie moet bijdragen aan de verankering van de Universiteit van het Noorden in Drenthe, om meer studenten naar Drenthe te krijgen en te behouden. Daarbij moet ook gewerkt worden aan een beter carrièreperspectief voor deze studenten, zodat zij na hun studie ook in Drenthe blijven werken en wonen.
- De meester-gezelrelatie wordt in het beroepsonderwijs gestimuleerd: de meester draagt waardevolle vakkennis en praktijkervaring over aan de leerling.
- Onderwijsinstellingen worden betrokken bij provinciale thema’s en uitdagingen, zoals bijvoorbeeld de verduurzaming van woningen, de landbouw en de ‘biobased economy’.
- De laaggeletterdheid moet structureel en blijvend worden aangepakt.