Flora- en faunabeheer
Beheer van flora en fauna is nodig om ervoor te zorgen dat de populatie past bij het natuurgebied. Om schade te voorkomen is vroegtijdig beheer noodzakelijk. Binnen het pakket van maatregelen speelt ook de jacht een rol, waarbij minder ingrijpende maatregelen altijd de voorkeur hebben. De discussie over de beste vorm van beheer moet starten bij de draagkracht van een gebied. Daarbij moeten we ook bepalen hoeveel schade en natuurlijke sterfte (bijvoorbeeld door voedseltekorten) we accepteren.
De wolf is na lange tijd weer terug in Drenthe, maar de provincie ziet er inmiddels wel heel anders uit. Ook zijn we niet meer gewend aan leven met de wolf. Daar begint volgens ons de inzet van de provincie: duidelijke informatie over hoe we in Drenthe met de wolf leren omgaan. Tegelijk moet beheer mogelijk zijn, vooral op plaatsen waar andere functies worden verstoord (zoals begrazing van de heide door schapen).
Invasieve exoten komen we steeds vaker tegen. Doordat deze dieren en planten het goed kunnen vinden in onze natuur en in de steden, en er vaak geen natuurlijke vijand is, planten ze zich gemakkelijk voort. We moeten een hoge prioriteit geven aan de bestrijding hiervan, zodat we schade kunnen voorkomen.