Stikstof
Als rentmeesters van de schepping staan we voor de opdracht om de natuur te herstellen. In slechts twee van de twaalf natuurgebieden in Drenthe halen we de doelstelling voor 2035, om onder de kritische waarde van hoeveelheid stikstof te blijven. In de tien andere gebieden valt te veel stikstof neer. Bijzondere en beschermde planten, die bijvoorbeeld ook belangrijk zijn voor weidevogels en insecten, verdwijnen.
Elk gebied vraagt om een andere aanpak. Die keuzes maken we samen met gemeenten, inwoners, boeren en bedrijven. Het is belangrijk om met elkaar te kijken naar wat nodig is, maar ook naar wat mogelijk is. Alle belangen komen daar bij elkaar: van de natuur, de landbouw, de industrie, maar ook van inwoners. We bespreken ook wat nodig is om het platteland vitaal en leefbaar te houden.
Als het natuurherstel is ingezet en er ontstaat ruimte voor nieuwe projecten, worden die keuzes samen met het gebied gemaakt. Daarbij wil de ChristenUnie voorrang geven aan de legalisatie van PAS-melders. Deze ondernemers hebben in het verleden geen vergunning hoeven aanvragen, maar hun bedrijven zijn sinds 2019 opeens ‘illegaal’ geworden. Dat is onrechtvaardig en moet zo snel mogelijk worden opgelost.
De handel in ‘stikstofrechten’ willen we voorkomen, want het is niet rechtvaardig dat degene met de grootste portemonnee bepaalt wat er kan. De provincie moet boeren ondersteunen in de verandering van hun bedrijfsvoering om stikstof te reduceren én Drenthe beschermen tegen uitkopende ‘cowboys’. We willen dat de vergunningverlening verloopt via een stikstofbank.