Werkbezoek en Feestelijke opening Bio Energy System bij Drenthe Growers in Erica

logo Koos de Vrieswoensdag 05 juli 2017 20:00

Maandagmiddag 3 juli zijn we aanwezig geweest bij de opening van een nieuw initiatief van een vooruitstrevende tuinder in Erica. Teler Koos de Vries van Drenthe Growers, een bedrijf dat miljoenen komkommers per jaar produceert, had bedacht dat het anders moest.

In plaats van het jaarlijks afvoeren van grote hoeveelheden snoei-afval uit zijn kassen, bedacht hij een systeem om dit snoei-afval om te zetten in nuttige compost en warmte. Dit bespaart energie omdat er minder transport plaats vindt, energie en CO2 terug gewonnen wordt en een nuttige reststof ten behoeve van de planten ontstaat.

Na een toelichting op dit Bio Energy Systeem, een variant op de zogenaamde “Bio-Meiler”, en toespraken van onder andere gedeputeerde Tjisse Stelpstra konden de aanwezigen getuige zijn van de feestelijke openingshandeling.

De komende periode zal gebruikt worden om de installatie te optimaliseren. Ook zal er aan een theoretische onderbouwing gewerkt worden middels een afstudeeronderzoek aan de Universiteit van Utrecht. Ter ondersteuning van dit initiatief en het pilot-onderzoek is door de provincie Drenthe een GREEN DEAL toegekend.

Op de foto hieronder is te zien hoe gedeputeerde Tjisse Stelpstra warm water “oogst” uit de compostinstallatie.« Terug

Archief nieuwsberichten > 2017

Geen berichten gevonden