Gewasbescherming: Uitgesproken?

IMG_3365
Harm Henk.jpg
Door Harm Henk Veldsema op 4 december 2019 om 13:35

Gewasbescherming: Uitgesproken?

Tijdens de vergadering van de commissie Omgevingsbeleid op woensdag 4 december is uitgebreid gesproken over gewasbeschermingsmiddelen. Aanleiding is het rapport ‘Uitgesproken’ over de gesprekken tussen inwoners en de telers van lelies en bloembollen. 

Uitspreken wat je bezighoudt bij dit agendapunt levert veel gespreksstof op.

Waar de een let op zijn of haar gezondheid, let de ander op het voortbestaan van het bedrijf of de biodiversiteit in de omgeving.

Uitspreken dat er nog veel te doen is door alle overheden die hierbij betrokken zijn brengt een levend debat naar voren waarin verschillende meningen en inzichten worden genoemd.

Uitspreken dat het belangrijk is dat we samen dit proces moeten ingaan om te komen tot een beleid waarin (bijna) iedereen zich kan vinden.

Uitspreken is nodig om recht te doen aan alle betrokken die bij dit belangrijk punt betrokken zijn.

Uitspreken dat iedereen zich blijvend moet inzetten om dit onderwerp op de agenda te blijven zetten en te bespreken. 

De ChristenUnie wil de landbouw ondersteunen om, samen met de boeren, de natuur te versterken. Vanuit deze gedachte zijn wij groot voorstander van de ‘volhoudbare landbouw’. Daarbij hoort dat we de negatieve effecten op natuur in de omgeving verkleinen. Daarom willen we de vermindering van chemische gewasbescherming stimuleren. 

Dat vraagt nog veel inzet van iedereen. Voorlopig zijn we dus nog niet uitgesproken!