Werkbezoek Hoge Veluwe

stikstof werkbezoek hoge veluwe2
Harm Henk.jpg
Door Harm Henk Veldsema op 31 augustus 2020 om 11:02

Werkbezoek Hoge Veluwe

Stikstof

Op uitnodiging van de fractie in Gelderland hebben de woordvoerders “Stikstof” zich laten informeren over de achtergronden en problematiek rond Stikstof, zoals bekend een langslepend onderwerp.

Op uitnodiging van de fractie in Gelderland hebben de woordvoerders “Stikstof”, waaronder ondergetekende, zich laten informeren over de achtergronden en problematiek rond Stikstof, zoals bekend een langslepend onderwerp.

Tijdens een rondrit door het park zijn we door Jacob Leidekker, hoofd parkbeheer, gewezen op fenomenen die je “ pas ziet als je het door hebt” (vrij naar J. Cruijff). Zo is op de onderstaande foto het ontbreken van een bladkruin en de bladgroei op de eikenstammen een kenmerk van een slechte conditie en een voorstadium van het afsterven.

stikstof werkbezoek hoge veluwe

Foto; toelichting door Leidekker op de conditie van de eiken. Links vooraan Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber

 stikstof werkbezoek hoge veluwe2 Nog een beeld; Het dichtgroeien van zandverstuivingen.

Na een intro door Gedeputeerde Peter van ’t Hoog werden we door Leidekker gewezen op de onderliggende problematiek; de wijziging in de bodem. Kort samengevat: Verzuring, en hierdoor meer schimmelgroei en minder vitaliteit.
Ook de experimenten met begrazing, toepassing van steenmeel/kalk en het verrassende effect van loofbomen zoals de Amerikaanse vogelkers, passeerden de revue.

stikstof werkbezoek hoge veluwe3 

Na vertrek van het parkbeheer hebben we samen verder gediscussieerd, waarbij ook de aspecten werkgelegenheid, woningbouw, kritische depositie en het extern salderen aan de orde zijn gekomen.

Wat is het positief te merken dat zowel werkgelegenheid als natuur gewogen worden bij de gesprekken, hoe lastig dat ook is. Toewerken naar onhaalbare depositie-waarden geeft geen energie en werkt verstikkend. Door te focussen op daadwerkelijke reductie worden de lasten eerlijk verdeeld en profiteert natuur in de breedte. 

Harm Henk Veldsema
Statenlid provincie Drenthe



Deel dit bericht