Door
Roy Pruisscher op
13 november 2020 om 19:00
We willen dat iedereen in Drenthe in een goed en betaalbaar huis kan wonen. Maar er zijn nog wel een aantal uitdagingen, die we als provincie willen helpen aanpakken. Daarvoor hebben we in het Drents Parlement de Woonagenda vastgesteld.
We willen de Drentse woningmarkt beter in balans brengen. Dat betekent dat we beter gaan kijken naar het vraag en aanbod. Niet alleen de hoeveelheid woningen is belangrijk, maar ook de kwaliteit van de woningen. In sommige dorpen en wijken is een verouderde woningvoorraad, dat aangepakt moet worden.
Een ander onderdeel is het levensloopbestendig maken van woningen. Het gaat erom dat mensen, al dan niet met behoefte aan zorg, steeds langer thuis (moeten) blijven wonen. Daarvoor moeten de woningen geschikt worden gemaakt. Je woning moet je hele levensloop een thuis kunnen zijn!
Als ChristenUnie vinden we het belangrijk dat er voldoende betaalbare woningen zijn. En dat over alle terreinen: van sociale en middenhuur, tot koopwoningen voor starters of senioren. We willen met name meer aandacht voor jongeren die hun leven opstarten en een gezin en thuis willen opbouwen.
Grote uitdaging voor de komende jaren is de verduurzaming van bestaande woningen. Onze eigen gedeputeerde, Tjisse Stelpstra, komt daarom met de Expeditie Energieneutraal Wonen. Hiermee worden inwoners ondersteund om hun eigen woning te verduurzamen. Wil je weten wat je thuis aan energiebesparing kan doen? Kan dan bij het Drents Energieloket.
Provinciale rol
We moeten erop letten dat we als overheid niet te hard van stapel lopen. We moeten duidelijk richting geven: deze kant moet het op voor de toekomst. Maar we moeten de samenleving (en de gemeentelijke overheid en woningcorporaties) de ruimte bieden om dat op te kunnen pakken. Als provincie kiezen we daarom een ondersteunende rol. Met een speciaal ‘Impulsteam Wonen’ kunnen gemeenten, corporaties en initiatiefnemers een beroep doen op provinciale expertise en specialisme.
Omdat we ons niet eerder zoveel met de Drentse woningmarkt hebben bemoeid, moeten we onze kennis verbreden. Daarom heb ik ook voorgesteld om experts uit te nodigen om ons meer inzicht te geven in de woningmarkt. Ook moeten we goede informatie blijven krijgen over de Drentse situatie. Zo houden we zicht op de aanpak, knelpunten en ontwikkelingen.
Samen maken we werk van ‘toekomstbestendig wonen in Drenthe’.
Lees hier de Drentse Woonagenda