150 Drentenaren adviseren over wonen in Drenthe

grass-architecture-structure-plant-lawn-meadow-630664-pxhere.com.jpg
Gerben.jpg
Door Gerben Brandsema op 25 september 2024 om 17:50

150 Drentenaren adviseren over wonen in Drenthe

De afgelopen periode hebben 150 mede Drentenaren hun tanden gezet in het onderwerp Wonen. Dit heeft een rapport opgeleverd met verschillende adviezen over hoe de provincie om moet gaan met het onderwerp Wonen. Het is het eerste adviesrapport dat het burgerberaad heeft opgeleverd.

We vinden het goed te lezen dat het advies begint met het benoemen van rode draden die door alle adviezen heenlopen. Als ChristenUnie herkennen wij ons in de roep om groen en natuur te behouden. De kracht van Drenthe is de prachtige natuur, de rust, de ruimte, de geschiedenis die je in het landschap kunt vinden. Goed wonen in Drenthe betekent dat de natuur je achtertuin is. Tegelijk betekent dit dat we in eerste instantie de groei van woningen moeten realiseren binnen de bestaande dorpen en steden. Dit moet zorgvuldig en met kwaliteit, en biedt ook kansen als het gaat om behoud van voorzieningen. Gelukkig is dit ook al één van de leidende principes waarmee aan de nieuwe omgevingsvisie wordt gewerkt.

Speciale aandacht voor doelgroepen zoals jongeren en ouderen kan mijn fractie onderschrijven. Dit draagt ook bij aan een andere rode draad, namelijk doorstroming. Het creatiever nadenken over woonvormen kan leiden tot betere doorstroming en biedt kansen voor verschillende doelgroepen. Als ChristenUnie hebben we hier ook al toe opgeroepen bij de bespreking van de startnotitie over de omgevingsvisie. Goed te zien dat dit ook terugkomt in het advies van het burgerberaad.

Mijn fractie zou eraan willen toevoegen dat het bouwen van woningen niet alleen maar gaat over het stapelen van stenen. Het bouwen van woningen gaat over het bouwen van gemeenschappen. Zoals voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade bepleit.

Mijn fractie verbaasde zich over de laatste rode draad. Ondanks een uitgebreid en professioneel ontworpen en uitgevoerd proces is onduidelijkheid gebleven over de rol van en verschillen tussen provincie en gemeenten. Wij dachten dit overigens al terug te lezen in de adviezen. Er zijn aardig wat adviezen waar wij als provincie niet over gaan.

Wij zien graag dat het college dit adviesrapport meeneemt bij verdere beleidsontwikkeling. Vanzelfsprekend zullen de adviezen dan met de politieke bril van het college bekeken en gewogen worden. Vervolgens zullen ook wij, als we die stukken in Provinciale Staten bespreken, de voorstellen, waar stukjes uit dit adviesrapport in kunnen zitten, met onze verschillende politieke brillen bekijken en beoordelen.

We gaan ermee aan de slag!