Motie Drentse vrijwilligersprijs aangenomen

vrijwilligers
MJJ-20220128-ChristenUnie-20 !!!.jpg
Door Bernadette van den Berg op 13 november 2019 om 13:23

Motie Drentse vrijwilligersprijs aangenomen

Een motie op initiatief van de ChristenUnie

Tijdens de algemene beschouwingen heeft de ChristenUnie een motie ingediend waarin voorgesteld werd om een Drentse vrijwilligersprijs in te stellen. Het is een mooie manier om onze waardering als provincie te laten zien voor al dat werk dat vrijwillig in Drenthe wordt gedaan. Fractievoorzitter Bernadette van den Berg: “Ons idee is dat ook inwoners kunnen stemmen, zodat het echt een waardering is van alle Drenten. Bovendien denken we dat deze prijs anderen kan inspireren, doordat goede voorbeelden in de etalage komen te staan”. De motie kreeg een meerderheid en naar verwachting komt het college in de eerste helft van 2020 met een concreet plan om dit te gaan doen. 

Motie in gewone taal
Bijzonder aan de motie was bovendien dat deze geschreven was in gewone taal. Van den Berg: “we zijn in de Drentse Staten gewend om moties op een bepaalde manier te formuleren, maar dat is geen gangbaar taalgebruik. Wij hebben dit keer hetzelfde proberen te zeggen in gewone taal. Misschien moedigen we daarmee ook andere partijen aan om dit ook te doen, zodat het werk van de politiek beter te volgen is voor mensen die niet in de politiek zitten”. 

De ChristenUnie heeft de motie voor een Drentse Vrijwilligersprijs samen met CDA en PvdA ingediend. Hieronder kunt u de hele motie nalezen.

Motie Drentse Vrijwilligersprijs

Provinciale Staten, in vergadering bijeen op 13 november 2019,

constateren dat er binnen de provincie Drenthe veel vrijwilligers actief zijn die zich inzetten voor de samenleving. Ook constateren we dat in het coalitieakkoord wordt benoemd dat we dit zeer waarderen en de leefbaarheid en dynamiek van de provincie willen vergroten.

Wij zijn van mening dat het goed is om dit waardevolle werk 1x per jaar in de schijnwerpers te zetten door het uitreiken van de Drentse Vrijwilligersprijs. Dit zal een positieve uitwerking hebben op vrijwilligers, de betrokkenen daaromheen en het (imago van) vrijwilligerswerk. Daarnaast zullen vrijwilligers(organisaties) elkaar ontmoeten, biedt dit een gelegenheid tot verbinding van Drentse initiatieven en kan het anderen inspireren tot nieuwe initiatieven;

Daarom verzoeken wij het College om voor de Voorjaarsnota 2020 met een voorstel te komen voor een Drentse Vrijwilligersprijs. 

 

Mw. B. van den Berg-Slagter,

ChristenUnie

  

Dhr. B. Van Dekken, 

CDA

Dhr. H. Loof

PvdA

 

Toelichting:

Ter inspiratie kan worden gekeken naar de invulling van de Provinciale Vrijwilligersprijs van Groningen. https://www.provinciegroningen.nl/actueel/provinciale-vrijwilligersprijs/  

Bijlagen