Investeren in Drenthe

Euro's.jpg
CU Drenthe.jpg
Door Webredactie Drenthe op 11 november 2020 om 15:00

Investeren in Drenthe

Drenthe investeert! Naast de jaarlijkse begroting heeft Provinciale Staten besloten € 63 miljoen extra te investeren. Dit draagt bij aan een mooier, sterker en groener Drenthe. Juist in deze periode willen we zo de samenleving ondersteunen.

Hieronder staat een selectie van onderwerpen uit de Investeringsagenda.

Regiostedenfonds: € 14 miljoen
We ondersteunen het behoud en d ontwikkeling van sterke binnensteden. We willen krachtige steden met een optimaal aanbod van voorzieningen. Maar daarbij hoort ook de het aantal m2 winkeloppervlak naar beneden moet. Zo kunnen we leegstand verminderen. Daarnaast moet er meer ruimte komen voor wonen, cultuur en vergroening in de binnensteden.

Herstructureringsfonds: € 3 miljoen
Hiermee worden verpauperde situaties opgelost. Of worden vastgelopen ontwikkelingen weer vlot getrokken. Zo geven we Drenthe-breed een stimulans aan de leefbaarheid.

Toekomstbestendig wonen: € 2 miljoen
De Drentse woningmarkt moet beter in balans worden gebracht. Daarnaast moeten we kijken naar het duurzaam en levensloopbestendig maken van woningen. Lees ook de blog over de Woonagenda.

Boer, burger & biodiversiteit: € 7 miljoen
Met de uitvoering van de Agenda Boer, Burger en Biodiversiteit (BBB) zetten we koers naar een natuur-inclusieve landbouw. We zoeken ontwikkelingsruimte voor een robuuste en duurzame landbouw, hoge biodiversiteit, goede natuur, en een vitaal platteland.

Recreatie & Toerisme: € 9 miljoen
De vrijetijdssector is belangrijk voor Drenthe. We willen investeren in het fietsnetwerk en de voorzieningen die daarbij horen. Daarnaast stimuleren we vakantieparken om nog beter te worden en te excelleren.

Universiteit van het Noorden: € 6 miljoen
De Rijksuniversiteit Groningen wil zich nadrukkelijk positioneren als Universiteit van het Noorden. Met universitair onderwijs en onderzoek kan veel impact hebben voor de regio. Als provincie willen we die ontwikkeling verder ondersteunen.

Energietransitie: € 9 miljoen
Het doel is dat Drenthe in 2050 energieneutraal is. Met de Expeditie Energieneutraal Wonen zetten we ons in om de Drentse woonomgeving energieneutraal te maken. Het uitgangspunt voor onze inwoners is, dat zij dit kunnen realiseren zonder dat hun woonlasten stijgen.
Ook stimuleren we het experimenteren met waterstof. Met aanvullende Europese subsidies kunnen we de waterstofeconomie in Noord-Nederland een flinke boost geven.
Daarnaast investeren we in een ontwikkelfonds voor lokale energiecoöperaties, zodat zij makkelijk financiering krijgen voor hun project.

Sociale Agenda: € 7 miljoen
We willen een inclusieve provincie, waarin alle mensen kunnen meedoen. Daarom investeren we in de aanpak van armoede en laaggeletterdheid. Ook blijven we inzetten op toegankelijke en goede zorg in onze provincie.

De volledige Investeringsagenda is te vinden op de website van het Drents Parlement.

Labels: