Drentse Europa agenda

christian-lue-8Yw6tsB8tnc-unsplash.jpg
Harm Henk.jpg
Door Harm Henk Veldsema op 29 september 2021 om 15:49

Drentse Europa agenda

Vandaag is de Drentse Europa Agenda besproken en vastgesteld. En, nou hoor ik u denken; Europa? We zijn toch een Nederlandse provincie? Wat moet die nu met Brussel?

Inderdaad. In deze provincie hebben we een Europa Agenda* en daar zijn we best trots op. Immers, er zijn veel beleidsterreinen waar we graag gebruik maken van kennis en geld uit Europa. Tijdens de vergadering werd onze Gedeputeerde Tjisse Stelpstra, al “Mister Europa” genoemd. Door zijn inzet en contacten, heeft de provincie een stevige vinger in de pap als het gaat om Circulaire economie en staan we sterk in de belangstelling als DE waterstofregio in Europa.

Wat houdt die Drentse Europa agenda nu in?

De agenda geeft richting aan de activiteiten van Drenthe in Europa. Er zijn 6 speerpunten benoemd: 1 energie, 2 klimaatadaptatie, 3 economie (met name circulair), 4 landbouw en natuur, 5 digitalisering, 6 mobiliteit en 7 de sociale pijler.

Het eerste deel geeft een bondig overzicht van de manier, waarop de EU werkt. Ik raad u aan dit eens goed na te lezen, want het is echt leerzaam

Daarna wordt vanaf Hoofdstuk 2, iedere pijler in een vaste structuur behandelt; 

  1. Waar staat de EU
  2. Waar staat Drenthe nu
  3. Waar staat Drenthe in 2023
  4. Welke instrumentatie hebben we op het oog

Ik ben heel benieuwd hoe u naar de speerpunten kijkt. Daarom vraag ik u om een reactie op deze vraag: wat is volgens u/jou het belangrijkste speerpunt? 

 

* We hebben overigens NOG een agenda voor samenwerken buiten de grenzen; de Duitsland-agenda

 

 

Deel dit bericht