Woensdag Statendag

Provinciehuis
MJJ-20220128-ChristenUnie-20 !!!.jpg
Door Bernadette van den Berg op 1 april 2022 om 15:45

Woensdag Statendag

Blog: Wat gebeurt er eigenlijk in de Staten?

Elke week is er op woensdag overleg in de Staten. Soms is dat een informatief overleg en een keer in de zes weken is er een Statenvergadering waar formeel alle besluiten worden genomen. Afgelopen woensdag was er een vergadering van de Statencommissie Financiën, Cultuur, Bestuur en Economie. Die bereidt de besluitvorming van allerlei plannen voor rondom, u raadt het al, financiën, cultuur, bestuur of economie. We nemen u graag mee in de werking en het nut van een commissieoverleg en onze afwegingen binnen de verschillende thema’s.

Woensdag Statendag

Hamerstukken en Besluitstukken
De stukken die woensdag zijn behandeld gaan ter besluitvorming naar de Statenvergadering van woensdag 13 april. Elk van de besproken stukken krijgen het label ‘hamerstuk’ (is voldoende duidelijk en hoeft niet nog een keer besproken te worden en kan direct in stemming worden gebracht in de Statenvergadering) of het label ‘bespreekstuk’ (vereist nog een politiek oordeel en wordt als bespreekpunt geagendeerd in de statenvergadering). De fracties stemmen in de Statenvergadering na de bespreking ook over die voorstellen.

Bernadette van den Berg (fractievoorzitter en Statenlid) en Henk Post (Commissielid) voeren vandaag namens de ChristenUnie het woord. Er staan 4 inhoudelijke punten op de agenda, en we nemen u graag mee in onze woordvoering. Let wel: we kunnen in dit korte blog nooit recht doen aan de complexiteit van de dossiers. Als u vragen heeft, stel ze dan ook vooral via de mail.

1. Digitaliseringsvoucher
De provincie stelt een subsidieregeling open voor het vergroten van de digitale weerbaarheid van het MKB. Met deze regeling kunnen ondernemers een subsidie (geldbedrag) van maximaal € 3.000,- ontvangen voor de nodige digitaliseringslag. Henk Post heeft de regeling bestudeerd en voerde namens de ChristenUnie-fractie het woord:

“De ChristenUnie kan kort zijn. We zijn blij met dit voorstel en willen het graag ondersteunen. Met name het vergroten van de digitale weerbaarheid van ons Mkb vinden we belangrijk. Wel zijn we benieuwd naar de impact en het effect van deze subsidieregeling. Kan GS aangeven of en hoe dat wordt ge­monitord en toezeggen dat de resultaten deel uit maken van onze Planning & control cyclus?”

2. EK wegwielrennen
Er is een kans om het EK Wegwielrennen in 2023 in Drenthe te organiseren. Een groot evenement met zo’n 23 miljoen kijkers door heel Europa. De provincie wordt gevraagd om een bijdrage om dit evenement te kunnen organiseren. Zo’n evenement is een mooie impuls voor Drenthe als sport- en fietsprovincie en het levert ook onze economie veel op. Bernadette voerde namens de ChristenUnie-fractie het woord:

“Voorzitter,
Het is weer gelukt om een mooi wielrenevenement naar Drenthe te halen. Hiermee kunnen we Drenthe als wielren-provincie nogmaals op de kaart zetten. Ook draagt dit evenement bij aan de Drentse economie, en het bevorderen van een gezonde leefstijl van onze inwoners. 

We vinden het mooi dat er in dit plan veel aandacht is besteed om er een feest voor iedereen van te maken. Veel plaatsen in Drenthe worden aangedaan. ook is er in de plannen echt aandacht voor het stimuleren van fietsen door de inwoners van Drenthe. Toch sluiten wij ook aan bij de vragen van de PvdA over de hoge kosten. 

Daarnaast heeft de ChristenUnie fractie heeft nog 1 vraag over dit voorstel (en nog 1 vraag over de investeringsagenda zelf). In het voorstel staat dat er nog 300.000 euro aan bijdrage verwacht wordt vanuit de regio. Is er al zicht op een bijdrage vanuit de regio? En hoe gaat het als dit bedrag er niet komt? Het kan wat mijn fractie betreft niet zo zijn dat de provincie die gaten anders dichtloopt.

We kunnen ons verder vinden in het voorstel.

Dan nog een vraag over de investeringsagenda plus sport en bewegen: over de In 2020 hebben we 2 miljoen beschikbaar gesteld voor bovenregionale sportvoorzieningen of sportevenementen. Hiervan is een deel al besteed, namelijk aan het EK-veldrijden in 2021 (350.000), een bijdrage voor het hippisch paardencentrum in Exloo (140.000)  en een bijdrage aan het dak voor de wielerbaan in Assen (500.000). De bijdrage aan het EK wordt ook uit dit potje betaald. Er is nu dus nog ongeveer 100.000 euro niet belegd. Wanneer kunnen we hier plannen voor verwachten?

En hoe staat het met de plannen voor het dak van de wielerbaan in Assen die ook uit deze pot betaald gaat worden. Begin december, zo’n 4 maanden geleden hebben we van het college gehoord over de problemen die de gemeente Assen ondervindt bij de realisatie. Is daar inmiddels al meer nieuws over te melden?”

3. Energiearmoede
Een belangrijk onderwerp voor de ChristenUnie is dat iedereen mee kan komen. Veel Drentse huishoudens met een laag inkomen dreigen financieel in de knel te komen door de stijgende gasprijs. Vaak wonen deze huishoudens in slecht geïsoleerde woningen en lopen zij een groter risico op betalingsproblemen. Als deze woningen niet worden verduurzaamd, zullen er steeds meer woningeigenaren moeite hebben met het betalen van de energierekening. Voor woningeigenaren met een laag inkomen is meedoen met de energietransitie niet altijd vanzelfsprekend en mogelijk.

Er ligt een voorstel van de Gedeputeerde Staten (GS) om een subsidie te verlenen voor verduurzaming aan huiseigenaren met met een laag inkomen. Bernadette voerde namens de ChristenUnie-fractie het woord:

“Voorzitter,
Na de motie die wij als Staten in november hebben ingediend, ligt er nu al een mooi en concreet plan voor! Complimenten! Dit plan laat goed zien dat de provincie haar rol pakt, en samen met anderen, zoals de gemeenten, kijkt wat ze kan doen om er voor iedereen te zijn. De voordelen van de energietransitie moet niet ten goede komen aan de mensen die het kunnen betalen, maar juist ook aan de mensen met een kleinere beurs. Want daar vallen de hardste klappen nu voorzitter. Hadden we het in november al over hoge energieprijzen, nu is dit helemaal een probleem geworden door de oorlog in Oekraïne. En naast verduurzaming, is dit dus ook een heel mooie manier om een bijdrage te leveren aan de kostenstijging waar huishoudens mee te maken hebben. Heel praktisch, door te beginnen met besparen van energie: want wat je niet gebruikt hoef je ook niet op te wekken.

Landelijk heeft de ChristenUnie, samen met GroenLinks en het CDA een motie ingediend voor een nationaal isolatieprogramma. Daar ligt inmiddels ook een plan voor vanuit het Rijk. Graag horen we net als een aantal collega’s of en hoe deze plannen op elkaar aansluiten. 

Ook vragen we als ChristenUnie aandacht voor het gebruiken van duurzame materialen voor het isoleren van de woningen om de volgende afvalberg te voorkomen. 

En tot slot voorzitter, in het voorstel lezen we tussen de regels door, dat er eigenlijk meer geld nodig is om alle mensen uit de doelgroep te kunnen bedienen. Klopt dat? En zo ja, heeft het college oog voor een eerlijk proces als het gaat om de toewijzing van deze subsidie, zodat iedereen evenveel kans heeft?”

4. Zandwinning Hutten heugte
Punt 4 gaat over een fout gemaakt door de uitvoering in provincie. Bij een zandwinningsproject is er een fout gemaakt in de contracten en de inschatting van kosten en baten. Onder aan de streep draait de provincie een groot verlies op het project. Het college van gedeputeerde staten (GS) gaat diep door het stof. Henk voerde namens de ChristenUnie-fractie het woord.

“Voorzitter, GS laat zien dat ze om kan gaan met gemaakte fouten dat verdient wat de CU betreft een compliment. De bodem van het stof is wel bereikt. Dat neemt niet weg dat het heel vervelend is dat we op deze wijle worden geconfronteerd met extra uitgaven. Waar gehakt wordt vallen spaanders en tegelijkertijd is het wel belangrijk om hier van te leren. Fouten voorkomen kan niet, de effecten beperken wel. We zijn benieuwd hoe en op welke wijze 'we' hier nu van leren.”

-------------------------

We hopen dat we u met dit blog een inkijkje te geven in de werking van de provinciale politiek.

Natuurlijk valt er over elk onderwerp hierboven veel meer te zeggen dan we in dit blog kwijt kunnen. Daarom staat onze mailbox voor u open. Heeft u vragen, opmerkingen, ideeën of suggesties? Laat het ons weten.